Raziščimo vesolje…

Uvod v samo raziskovanje smo naredili z zgodbo Petelinček je šel po svetu, avtorja Erica Carle. Nadaljevali smo z KWL tabelo. Z njo smo si zastavili, kaj nas o vesolju najbolj zanima. Na najbolj zanimiva vprašanja (Ali lahko v vesolju jemo sladoled?; Ali balon lahko odleti v vesolje?, Ali v vesolju živijo živali? Ali je luna umazana?) smo ob koncu tudi odgovorili.

Najprej smo se naučili, da v vesolje potujejo le astronavti, ki za na pot potrebujejo posebno obleko. Podrobno smo raziskali astronavta, njegov poklic, oblačilo. Zelo podobno obleko smo dobili tudi mi ter se spremenili v astronavte. Nato smo spoznali rakete s katerimi astronavti potujejo v vesolje. Preko videoposnetkov smo si ogledali izstrelitev rakete ter bivanje astronavtov na vesoljski postaji. Najbolj všeč nam je bila breztežnost, ki je v vesolju prisotna. Vsak je sestavil svojo raketo iz likov. Čas je že bil, da smo tudi v igralnico prinesli dve veliki raketi. Pripravljeni smo bili za izstrelitev. Vkrcali smo se vanjo, odštevali z 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1…, in odleteli.

V igralnici smo na steno prilepili veliko vesolje in ga pobarvali, zato da smo lahko nanj lepili in risali stvari, ki smo jih spoznali. Najprej smo opazili veliko, veliko, veliko zvezd in si s pomočjo projektorja pričarali zvezdnato nebo v igralnici. V nebo smo pogledali tudi skozi čisto pravi daljnogled, vsak pa si je svojega naredil tudi iz odpadnega materiala. Poslušali smo pravljico Zvezdica zaspanka, brali zgodbo Larina druga zvezdica in zvezdice nalepili tudi na naše vesolje v igralnici. Vsak si je tudi naredil svojo čarobno zvezdico, s katero je lahko tudi čaral.

Nadaljevali smo s spoznavanjem planetov, od prvega, ki je najbližje soncu pa do zadnjega. S poskusom VELIKI POK, smo vstopili v vesolje. Sledili so planeti. Merkur je najbližji ter najmanjši planet, ki kroži okrog sonca. Venera pa je najbolj vroč planet, saj je prekrita z vulkani, ki bruhajo lavo. Tudi sami smo izvedli poizkus s katerim smo prikazali, kako vulkani bruhajo lavo. Tretji planet smo vsi poznali, to je bil naš modri planet, planet Zemlja. Poudarili smo pomen vode in predvsem skrb za njeno čistočo ter čistočo celotne Zemlje, da jo bomo še naprej lahko klicali modri planet. Skozi zgodbo o plastični vrečki Zali, smo se dotaknili tudi pravilnega ločevanja odpadkov. S pomočjo globusa in lune smo spoznali zakaj in kako nastane dan in noč. Naš satelit je luna in tam so nam bili zelo zanimivi kraterji. Tudi četrti planet je bil zelo zanimiv, ta je Mars. Še vedno pa nismo povsem prepričani ali na njem živijo »marsovčki« ali ne. Naučili smo se tudi Marsovsko pesmico, ki je prav smešna. Peti planet je naš največji planet, imenovan Jupiter. Na njem najdemo Veliko rdečo pego, kjer že vrsto let divjajo močne nevihte in viharji. Šesti planet je zaradi svojega obroča najbolj zanimiv, ta planet je Saturn. Uran in Neptun sta zadnja dva planeta, ki sta najbolj oddaljena od sonca ter sta najbolj mrzla. To smo poskusili ponazoriti s pomočjo gibalne igrice mrzlo-toplo.  Spoznali smo, da je vesolje zelo zanimivo in čarobno.

Po dolgem potovanju po vesolju, smo se vrnili nazaj. Naučili smo se veliko novih stvari in odgovorili tudi na nekatera, na začetku zastavljena vprašanja. Nekatera pa so ostala še odprta za otroško domišljijo.

V tem mesecu pa nikakor nismo pozabili na pripovedovanje za opravljanje bralne značke, obisku knjižnice, sprehodih, prosti igri in gibanju. Obiskala nas je tudi medicinska sestra, s katero smo izdelovali zobke iz plastelina. V začetku pa meseca pa smo se prijetno družili tudi na pohodu z lučkami, kateri je bil načrtovan že decembra.

Dostopnost